Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Slap Rošnjak

Narod ga je zbog istodobne iskonske jednostavnosti i mistične nedodirljivosti nazvao Oltarom. Rošnjak je najniži Krkin slap.

Kilometar nizvodno od Manojlovačkog slapa, gdje je kanjon sve dublji i uži, nalazi se, skriven u nedirnutoj prirodi, najniži slap rijeke Rošnjak ili Sondovjel (Šundovi). Sastoji se od jedne stepenice široke oko 40 m i visoke samo 8,4 m. Među sederenim oblicima prevladavaju brade, podbraci i polušpilje. Nalazi se u slikovitom kanjonu stisnut između gotovo 200 metara visokih litica. Jedini je slap na kojem, zbog nepristupačnosti, nikada nisu postojale mlinice. Iako ga ljudska ruka nije takla te je  dostupan samo pogledu, Rošnjak u toplom dijelu godine nema  vode koja se odvodi do hidroelektrane “Miljacke”. U razdoblju visokih voda slap se u dnu kanjona bjelasa u bučnoj izmaglici te svojom jednostavnošću plijeni iskonskom ljepotom. Zbog mističnosti prizora i nedostupnosti vjerojatno ga je narod nazvao oltarom.
Do slapa s bukovičke strane može se doći cestom Knin-Kistanje ako se skrene na cestu Oklaj-Drniš te na prvom raskrižju prema hidroelektrani “Miljacka”. S prominske strane do slapova se dolazi cestom Drniš-Oklaj ako se poslije sela Puljana skrene prema hidroelektrani  “Miljacka”.