Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Nepoznata Krka, Euroschoolsport

U okviru projekta Euroschoolsport 2018, učenici i predstavnici srednjih škola iz devet država članica Europske unije nazočili su predstavljanju projekta Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke.

U srijedu, 18. travnja 2018u Eko kampusu Krka u Puljanima djelatnici Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ predstavili su projekt Nepoznata Krka, kao međunarodno i nacionalno promotivno događanje za ciljani tržišni segment na temu Inovativni obrazovni i stručni skup. Sto šezdeset sudionika, čiji je domaćin bila Ekonomska škola Šibenik, imalo je priliku saznati sve o održivom upravljanju posjećivanjem i provođenju edukativnih projekata u Javnoj ustanovi „Nacionalni park Krka“, što je okosnica samog projekta Nepoznata Krka.

Učenici i predstavnici škola razgledali su, uz stručno vodstvo djelatnika JU „NP Krka“, budući kampus i lokalitete obuhvaćene projektom Nepoznata Krka, a posjetili su i druge zanimljive dijelove Parka. Ekonomska škola Šibenik od 2014. godine partner je u projektu Euroschoolsport, koji se provodi u okviru projekta Erasmus+, a čiji je organizator i predstavnik Le Lycée Pierre Forest MAUBEUGE, srednja škola iz Republike Francuske. Cilj projekta je sinergija znanja i učenja stranih jezika, promidžbe sporta, kulture, običaja, turizma i cjeloživotnoga učenja. Upravo zato je Eko kampus Krka idealno mjesto za takav susret, s obzirom na to da dijeli iste vrijednosti koje taj projekt promiče. Naime, novouređeni posjetiteljski centar u Puljanima bit će interpretacijsko-edukacijsko i volontersko središte usmjereno prije svega na mlade – učenike, studente, znanstvenike i istraživače, koji će u okruženju jedinstvene prirodne i kulturnopovijesne baštine usvajati nova znanja i spoznaje, usavršavati se i družiti.

Projekt Nepoznata Krka objedinjuje sve ono čime se Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ kao upravljačka struktura bavi: zaštita prirode, održivi razvoj, infrastrukturna ulaganja, upravljanje posjetiteljima, suradnja s lokalnom zajednicom, te edukativne i prezentacijske aktivnosti objedinjeni su u projekt koji će pozitivno utjecati na ukupni razvoj područja srednjeg i gornjeg toka rijeke Krke.

Projektom je predviđen niz infrastrukturnih intervencija unutar NP „Krka“: osmišljavanje i uvođenje novih prezentacijskih i interpretacijskih sadržaja, poput izgradnje, uređenja i opremanja posjetiteljskog centra Eko kampus Krka u Puljanima i opremanja Centra za interpretaciju prirode Krka – vrelo života u Kistanjama, s likovnim i multimedijalnim interpretacijskim postavom, uređenje pješačkih staza, elektrifikacija brodskog prometa i unaprjeđenje sustava upravljanja sadržajima i posjetiteljima, u sklopu kojega su predviđene brojne edukativne aktivnosti radi povećanja sigurnosti posjetitelja, ali i podizanja svijesti javnosti i dionika iz sektora obrazovanja, turizma i medija o prirodnim bogatstvima rijeke Krke i procesima vezanim za nju.