Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Iris (perunika)

 

Iris ili perunika – munja boga Peruna duginih boja

Iris ili perunika hrvatski je nacionalni cvijet. Nacionalnim ga je proglasila Hrvatska  akademija znanosti i umjetnosti 2000. godine. Na području Nacionalnog parka „Krka“ obitavaju Iris illyrica ili ilirska perunika i Iris pseudacorus ili močvarna perunika. Obe vrste strogo su zaštićene zakonom.

Zbog njezina neobična i raskošna cvijeta duginih boja, iris ili perunika ima  snažno simboličko značenje, o njoj su oduvijek ispredane legende. U starogrčkoj mitologiji perunika je simbol boginje Iride, glasnice bogova: kada bi njezin ogrtač, raznobojan poput duge, dotaknuo tlo, niknuo bi cvijet. Stari Grci vjerovali su i da duga nastane kad Irida poleti s Olimpa.

Hrvatski naziv perunika potječe iz slavenske mitologije, od vrhovnog boga Peruna i njegove žene, boginje Perunike. Narod je vjerovao da perunika nikne ondje gdje udari munja gromovnika Peruna. Kajkavci su boginju Peruniku poznavali kao Ljelju pa taj cvijet zovu ljeljuja, dok se na dubrovačkom području može čuti ime bogiša, vezano za taj božanski cvijet.

Perunika je štovana diljem svijeta kao simbol kraljevskih moći i božanske zaštite. U starom Egiptu faraoni su taj cvijet, simbol vjere, mudrosti i hrabrosti, držali u ruci kao žezlo, dok je u dalekom Japanu označavao plemenitost i hrabrost.