Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Edukativne staze i vidikovci

Pješačke staze i vidikovci Nacionalnog parka „Krka“ omogućuju istinski doživljaj, svim osjetilima, prirode i njezinih očaravajućih krajolika, neposredan uvid u bogatstvo flore i faune vodenih i kopnenih staništa.

Staze i vidikovci opremljeni su edukativnim tablama s detaljnim informacijama o biljnom i životinjskom svijetu Parka te kulturnim i povijesnim zanimljivostima. Tri su staze kružne: Skradinski buk (1 900 m), Roški slap (1 360 m) i Manastir Krka (2 100 m). Od Skradinskog mosta do Skradinskog buka također vodi pješačka staza (3 400 m), koja je ujedno i biciklistička, a do najdužeg slapa Nacionalnog parka „Krka“ može se spustiti s Lozovca šumskom stazom (875 m).

Najkraća staza, duga 300 m, vodi do Bilušića buka, a najduža je staza Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, duga 8,5 km. Do Manojlovca, najvišeg slapa na rijeci Krki, vodi 360 m duga staza s vidikovcem. Ljepoti kamena i Ključice, utvrde iz njega iznikle, moguće se diviti sa staze (1 450 m) koja iz Brnjice vodi do korita Čikole ili, na suprotnoj strani kanjona, sa staze Ključica (1 600 m), koja završava vidikovcem s kojeg se pruža spektakularan pogled. U ljepoti krajolika koji su oblikovale Krka i Čikola može se uživati s još tri vidikovca: na Bilušića buku i slapu Brljan i u Krnićima Gornjim, odakle se pruža pogled na sutok rijeka Krke i Čikole.