Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Čovječja ribica

 

Proteus anguinus – endemski vodozemac podzemnog svijeta krša

Proteus anguinus,  jedini kralješnjak prilagođen životu u podzemlju, endem je i najveća podzemna vodena životinja dinarskog krša. U tami podzemlja, bez prirodnog neprijatelja, doživi i sedamdeset godina. U vodi hladnijoj od šesnaest stupnjeva rađa žive mlade, dok u toplijoj vodi leže jaja. U Nacionalnom parku „Krka“ prvi put je otkrivena 1989. godine u špilji Miljacka II. Danas se zna da stalna populacija obitava u četirima speleološkim objektima na području Parka. Oči su joj potpuno zakržljale, skrivene pod kožom. Izduženo, sitno tijelo bijele je boje s blagim nijansama žute i ružičaste pa je, zbog sličnosti s ljudskom kožom, zbog toga i dobila ime čovječja ribica.

Čovječja ribica po mnogočemu je poseban vodozemac. Živi u mirnim podzemnim vodama, bogatim kisikom i niske temperature, do 120 m dubine. Pravi je troglobiont – životinja u potpunosti prilagođena životu u speleološkim objektima, gdje jedino može živjeti. Gubitak očiju i pigmenta i izduljenje ticala i ekstremiteta samo su neke od evolucijskih prilagodbi na podzemlje. Pojedine jedinke zabilježene su i na kopnu vlažnih podzemnih objekata (gdje su došle vjerojatno u potrazi za hranom) a ponekad ih dotok bujica izbaci i u kraške izvore. Diše plućima, ali kao neotenična životinja (u ličinačkom stadiju) cijeli život zadrži po tri razgranate vanjske škrge žarkocrvene boje i dva para škržnih pukotina. Kroz prozirnu kožu naziru se unutarnji organi.

Dugačka je od 25 do 30 cm, iako su zabilježeni i primjerci dugi 40 cm. Hrani se vodenim beskralješnjacima, najviše ličinkama kukaca i sitnim vodenim račićima. Plijen pronalazi dobro razvijenim kemijskim i mehaničkim elektroreceptorima. Zbog sporog metabolizma, u stanju mirovanja može gladovati i više godina. Snubljenje započinje mužjak, mahanjem repa prema glavi ženke, na što ona odgovara njuškom dodirujući njegovu kloaku i slijedeći ga dok ispušta spermatofore. Kada svojom kloakom prihvati spermatofore, ženka napusti mužjaka i nakon dva do tri dana na stijene položi do sedamdeset jaja. Jaja se izlegu za 182 dana na temperaturi od 8 °C, za 140 dana na 10 °C, 123 dana na 11 °C ili 86 dana na 15 °C.