Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Toke

Toke su ukrasni metalni gumbi prišiveni sprijeda na svečanoj narodnoj odjeći.

Bile su i sastavni dio odjeće senjskih uskoka, organizirane grupe ratnika sastavljene mahom od katolika prebjega s područja pod osmanskom vlašću koji su se u hrvatskim krajevima borili protiv Osmanlija, ali i Mlečana. Unatoč tome što su svoje oružje smatrali najvrjednijim uresom, njihove je prsluke krasio kovani nakit, poput srebrnih ili posrebrenih toka i dugmadi.

Toke su se nalazile i na odjeći žumberačkih uskoka, čiji je kapetan bio hrvatski ban Petar Zrinski, koji je i sam svakodnevno nosio odjeću ukrašenu s nekoliko vrsta toka i srebrnih puceta. Portreti iz toga doba svjedoče o tome koliko su takvi tipovi ukrasa bili rasprostranjeni po dvorovima i plemenitaškim kućama. Takvi srebrni gumbi bili su dio plemićke i vojničke odore iz koje je nastala narodna, danas tradicijska, nošnja.

Iako su toke često oblikovane punom kovanom plohom, metalni gumbi izrađivani su i drugim tehnikama, o čemu svjedoče i pisani izvori, a spominju se i filigranska puceta, odnosno botuni, poznati i pod nazivom šibenski botun. Upravo su takve filigranske izvedbe danas najprivlačnije u suvremenom nakitu.