Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

3R - Reduce, Reuse, Recycle

Radionica je namijenjena predškolskom uzrastu te nižim razredima osnovnih škola.

Današnji konzumerizam, potreba da imamo sve što nam tržište nudi, stvara sliku društva u kojemu čovjek samo juri za time da stalno nešto novo kupuje i nabavlja, odbacujući pritom predmete koji još ne zaslužuju da budu odbačeni kao otpad. Radionica je osmišljena na način da se kreativno upotrebljavaju materijali koji se inače svrstavaju u kategoriju otpada. Za vrijeme trajanja različitih aktivnosti edukatori NP "Krka“ s djecom razgovaraju o važnosti onoga što se radi kroz jednostavne i praktične primjere zaštite prirode i okoliša. Aktivnosti koje radionicu i reciklirane materijale čine posebnima:

- izrada perlica od sjajnog novinskog papira (npr. časopisi) i njihovo nizanje u narukvice i ogrlice,

 - uporaba pvc vrećica i izrada velikih cvjetova ruža s namjenom ukrasa koji se može nositi na odjevnom predmetu, na torbi, kao narukvica i sl.

- glačanje pvc vrećica (s kućanskim glačalom pri srednjoj temperaturi) i izrada najrazličitijih korisnih predmeta poput torbica, zaštitnih torbica za mobitel i dr.)

- recikliranje matiranog novinskog papira (npr. klasične novine) dodatkom različitih bezopasnih boja u blenderu za kućanstva te izrada crteža, različitih ukrasnih oblika, njihovo ukrašavanje i oslikavanje.

Svaki izrađeni predmet djetetu predstavlja trajnu uspomenu na „3R“ radionicu i vrijeme provedeno u druženju s edukatorima NP „Krka“. S velikim oduševljenjem djeca aktivno sudjeluju, ali i prenose utiske s radionice svojim obiteljima, tetama i učiteljicama (učiteljima) i naravno drugoj djeci u svojim vrtićima i školama. Na taj način se djecu od najranije dobi ekološki osvještava o važnosti procesa recikliranja kako bi se u odrasloj dobi odgovorno ponašala prema prirodi i sudjelovala u očuvanju vitalnih procesa biološke raznolikosti.