Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  15.09.2021, 09:16h


„Krkom nekad i sad“: izložba za građane Opatije i njihove goste

Prirodne i kulturnopovijesne vrijednosti Nacionalnog parka „Krka“ predstavljene su u živopisnoj Opatiji, prvencu modernog hrvatskog turizma, smještenoj na obali Jadranskog mora podno planine Učke

Hrvatski muzej turizma u Opatiji i Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pripremili su izložbu „Krkom nekad i sad“, prvu iz ciklusa izložbi u sklopu projekta Razvoj turizma u nacionalnim parkovima i parkovima prirode. S ciljem prepoznavanja značaja zaštićenih područja, njihovih temeljnih fenomena i posebnosti, projekt Hrvatskog muzeja turizma nastojat će prikazati razvoj nacionalnih parkova i parkova prirode s naglaskom na njihovu turističku povijest i suvremenu ponudu. Autori izložbe su Nataša Zaninović, Joško Zaninović i Anamaria Šokčević Purušić.

Izložba o Nacionalnom parku „Krka“, najkompleksnijem, po lepezi sadržaja i ponude, zaštićenom području, prva je u serijalu izložbi o posjetiteljskoj ponudi nacionalnih parkova. NP „Krka“ prepoznatljiv je po jedinstvenom nastojanju da svoju bogatu prirodnu, ali i kulturnu baštinu, prezentira u izvornom obliku i učini je zanimljivom suvremenom posjetitelju. NP „Krka“ ogledni je primjer inovativna, pragmatična i odgovorna gospodarenja prirodom: u njemu prirodni fenomeni i turizam ostvaruju kvalitetan suživot. Zbog očuvane tradicije i baštine, NP „Krka“ ima i identitetski značaj, ne samo na županijskoj, već i na nacionalnoj razini.

Rijeka Krka, s vodom bogatim veličanstvenim slapovima nastalim izdizanjem sedrenih barijera, s dubokim kanjonom stiješnjenim između dviju zaravni, sa zrcalnim jezerom s otočićem Visovcem i razvedenim ušćem smještenim nizvodno od Skradina, veličanstvena je i u cjelini i u pojedinostima. Krka je oduvijek bila izvor života i razlog prisutnosti čovjeka na njezinim obalama od prapovijesti do danas.

Izložba je otvorena u opatijskom centralnom parku, u najstarijoj i najreprezentativnijoj vili, Angiolini, na površini od 250 m2. Posjetitelji će je moći razgledati do 3. listopada 2021. nakon čega će gostovati i u drugim hrvatskim gradovima.